“Pffff… ik hoor die brievenbus weer, als er maar geen narigheid bij zit vandaag”.

Kijk jij ook wel eens met angst naar de stapel post die door je brievenbus wordt gegooid? Of de post die in je inbox verschijnt omdat je weet dat er nog schulden lopen die allang betaald hadden moeten worden? Eén geruststelling, je bent niet de enige.

Corona

Door Corona is de schuldenberg nog hoger geworden. Bij particulieren, zzp’ers en ondernemers.

Wat het probleem verergert is dat slechts één op de zes huishoudens met problematische schulden in beeld is bij de hulpverlening. Veel mensen raken daarom vast in een uitzichtloze en stressvolle situatie. Ze zijn hun baan al kwijt of het bedrijf loopt niet meer zoals voor corona, dus minder inkomsten. De overheid doet er veel aan om financieel bij te springen maar dat is ook niet zonder voorwaarden.

Schaamte

Mensen schamen zich, onderschatten het probleem, denken het zelf wel te kunnen oplossen of melden zich om wat voor andere reden dan ook niet bij een professionele betrouwbare partij om geholpen te worden (de schuldhulpverlening). De gemiddelde particulier met schulden klopt om 5 over 12 aan voor hulp. Maar de gemiddelde ondernemer wacht tot het kwart over 12 is. Tot hij echt geen uitweg meer ziet. Dan is het eigenlijk al te laat. Dat taboe moeten we doorbreken. Gelukkig zien we nu de tendens dat steeds meer mensen vaker aankloppen bij schuldsanerende partijen om een schikkingsvoorstel te doen om schulden af te kopen of betalingsregelingen treffen. Maar stel je bent schuldeiser, hoe lang moet je dan wachten op je centen. Dat kan erg lang duren.

Hulpverleners focussen vaak op regels, maar is het niet belangrijker naar de persoon achter de schulden te kijken. Wie is het? Waar liggen zijn krachten en zwakkere plekken? En hoe pas je je hulp daarop aan? Pas als je dat weet, kun je echt helpen en de schaamte enigszins wegnemen.

Hulp

Er zijn een aantal gemeentes in Nederland die mensen geld lenen zodat er nog maar schuld is bij 1 partij en alle andere schuldeisers worden met die lening betaald, deels of volledig. Dit geeft veel rust en het is overzichtelijk. Een van die gemeentes is Utrecht; zij zijn gestart met de zogenaamde Coronasanering, dit betekent dat zij schulden sneller afkopen. Ook als de schulden niet ontstaan zijn door corona. Dit soort oplossingen zijn nodig want schulden kunnen iedereen overkomen en veel mensen zien door alle beren op de weg die oplossingen niet meer. Erger nog, door Corona zijn er steeds meer depressies en burn-out gevallen bekend. En deze corona periode gaat een keer over en als je dan weer mentaal- en financieel gezond verder kan leven is goud waard.